HOUSE HAMILTON. Kitchen before & after

Beautifully situated along the Atlantic Seaboard, House Hamilton is a family size duplex that was in desperate need of updating. This was one of our very first full time projects, it was a big one we worked on the whole house adding finishing touches in every room but really transforming the kitchen and two bathrooms. Let’s take a closer look at the kitchen…

The Brief: Having seen the House Mackrill project in the April 2017 issue of SA Garden and Home, the House Hamilton client loved that at SML we have a contemporary design aesthetic but combine timeless classicism, with a respect for materials, natural textures and traditional craftsmanship. The brief for the kitchen was just that, a New York style gully kitchen with textures to excite the eye. A non negotiable requirement for this space was to move the sink out of the line of sight from the living room and introducing additional plumbing points for the dishwasher.

BEFORE AND AFTER

The challenges; This kitchen is small, measuring only 9meters squared with a natural light source from only one side. It was also a challenge to relocate the tall cupboards and sink in such a small space.

The solutions; We created a focal point by positioning the freestanding stove and extractor fan at the entrance of the kitchen, the face-brick cladding draws your eye around the room and laying the floor tile on the diagonal creates a longer line down the centre of the gully. This technique draws the eye and gives the illusion of more length than there really is…

DO YOU HAVE A SPACE THAT NEEDS A LITTLE (OR A LOT) OF WORK? READ MORE ABOUT OUR SERVICES, HERE. 

x

Written, compiled, designed and styled by Melissa Lawrence. Photographed by Fiona Joy Photography.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.